Kars’taki mandırada toplanan sütleri muhakkak kademelerden geçiren üreticiler, daha sonra bakır kazanlara aktardıkları sütü kaynatarak parçacıklar haline getiriyor.
Kazanlardan alınarak kalıplara doldurulan süt, 48 saat dinlendirilip serin odada 9 ay koruma edilerek gravyer peynirine dönüşüyor.
Kars Ticaret ve Sanayi Odası (KATSO) tarafından da 2021 yılında Türk Patent ve Marka Enstitüsü’ne yapılan müracaat sonucunda gravyer peyniri coğrafik işaret tescil evrakı aldı.
KATSO Yönetim Kurulu Lideri Kadir Bozan, kentte her yıl 200-250 ton civarında gravyer üretildiğini söyledi.
Bozan, “Şehrimizin çok değerli bir peyniridir, dünyaya tanıtacağız. Avrupa’da coğrafik işaretini almak için bugünden itibaren çalışmalara başladık” dedi.